Ha lemaradtál – felzárkóztatás

Ha elakadtál

Életünk során számtalanszor kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor valamiben lemaradunk. Ilyenkor a legrosszabb, ha erről nem veszünk tudomást abban bízva, hogy majd csak megoldódik valahogy. Mire rájövünk, hogy a dolgok nem oldódnak meg maguktól, legtöbbször már túl késő.

Felzárkóztató programjaink abban nyújtanak segítséget, hogy a lemaradás ütemét csökkentsük, majd az elveszettnek hitt tudást a felszínre hozzuk, s végül: felzárkózzunk arra a szintre, amit kitűztünk magunknak.

A folyamat

1. Egyszerű méréssel megállapítjuk, mi a kiindulópont.

Erre azért van szükség, hogy megállapíthassuk a lemaradás mértékét, horizontját, a lehetőségekhez mérten feltárjuk az okokat.

2. Együtt megtervezzük és megfogalmazzuk az elérhető célokat.

Fontos a megfelelő, egyénre szabott cél. Ha túl könnyű a feladat, hamar elillan a belső motiváció, ha pedig túl nehéz, borítékolható a kudarcélmény és felzárkóztatás helyett csak növeljük a lemaradást.

3. Közösen megfogalmazzuk, hogy a célok elérése érdekében kinek mi a feladata.

Fontos a feladatok elosztásának tisztázása, hogy a későbbiekben elkerülhető legyen a felelősség hárítása, tologatása, a másikra mutogatás.

4. Konszenzussal kijelölünk egy határidőt.

Közös munkánk meddig tartson? Ez természetesen igen tág keretek közt változtatható, de az egyes résztávokon nagyon fontos a határidők betartása. Viszont csak akkor megyünk tovább, ha már elértünk egy részcélt.

5. Megkezdjük a munkát.

Az első lépés a legnehezebb, tudjuk jól. De azt is, az első nélkül nem lesz második, harmadik…sokadik. Induljunk hát!

Munkaformák

1. Teszt jellegű feladatlapok

Lehet könnyű vagy nehéz, egyszerű vagy bonyolult, rövid vagy hosszú. A közös jellemző, hogy átlátható – egy kérdéshez (feladathoz) néhány lehetőség közül kell kiválasztani a helyeset.

2. Szövegalkotásos feladatlapok

Egy kérdésre válaszolni saját szóhasználattal, szókészlettel komoly feladat. Mindezt meghatározott keretek közt, feltételeknek megfelelve egyenesen nehéz.

3. Házi dolgozat készítése irányítással, majd önállóan

Adott témában írni egy összefüggő szöveget nem könnyű, ezért kezdetben segítséget adunk apró lépésenként. Aztán haladunk fokozatosan az önállóság felé.

4. Előadás

Mély tudást feltételez, ha egy témában előadást tartunk, még akkor is, ha ez egy néhány perces előadás lesz.

Közvetlen segítség

  • Telefonos segítségnyújtás

Munkanapokon 17,00 – 19,00 óra között elérhető szolgáltatás. Célja elsősorban egy gyors, rövid segítségnyújtás egy adott probléma megbeszélésére.

  • SOS sms segítség

Munkanapokon 07,00 – 18,00 óráig vehető igénybe, előfizetése esetén 2 órán belül megérkezik a válasz a feltett kérdésre.

  • Videokonferencia

Elérhető: Skype, Android, IOS

  • Személyes konzultáció (jelenleg korlátozottan elérhető)

A korlátozottság jelenleg földrajzi értelemben értendő.